Steve's responses to his: DO YOU KNOW CANADA QUIZ Write Off...


Feb 14, 2006


The Bottom Line As promised, here are my responses to my own write-off. An answer key of sorts, if you will.

The following are my responses to my own Write Off.. the DO YOU KNOW CANADA QUIZ Write Off, as posted on February 14, 2006, with the original write-off challenge being posted on January 1, 2006.

This may serve as an answer key to my original write-off challenge, but of course, the differences between people's responses will lie mainly with the questions that require people to provide a subjective and uniquely personal point of view. Where possible, I've tried to provide references as to where I got the answer (all references were accessed on January 1, 2006).

If I were to score myself, I'd probably get about 116 to 125 out of 145, mainly because I didn't answer all of the subjective questions with very much detail. These subjective questions are designed mainly for non-Canadians to answer. If other Canadians take part in this quiz and have similar difficulties answering these questions, I'll take that into consideration and not rate them poorly because of it, as I rated myself.

Some questions I didn't include? Hmmmm... I can't remember. I thought about doing one like "Spot the Canadian spelling..." to identify words like "neighbour" as opposed to "neighbor." I also had more political questions originally, which I scaled back on.

Finally, I hope that others will start similar write offs like this in the future - with questions about their Country of origin... like the USA (or your home state in the USA), or the UK, or France, or wherever you may be from.

And, just because I've posted the answers doesn't mean you shouldn't still give this write-off a try for yourself!


Part A: Government and Politics...

1. (1 mark) True or False: Canada is a parliamentary democracy and a constitutional monarchy under the Commonwealth of Nations, an association of independent sovereign states, almost all of which are former territories of the British Empire.

ANSWER: True

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canada)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Parliamentary_democracy)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Constitutional_monarchy)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Canada_Act_1982)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_Charter_of_Rights_and_Freedoms)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Commonwealth_of_Nations)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Commonwealth_Realm)

2. (1 mark) Who is Canada’s Head of State? Is it:

a. The Governor General?
b. The Prime Minister?
c. The President?
d. The Queen of England?
e. Tony Robbins? Or
f. None of the above.

ANSWER: d. QUEEN OF ENGLAND

(http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_II)

3. (1 mark) Who represents Canada’s Head of State in Canada? Is it:

a. The Governor General?
b. The Premier?
c. The Prime Minister?
d. The House of Lords?
e. Tony Robbins’s Sister? or
f. None of the above?

ANSWER: a. THE GOVERNOR GENERAL

(http://en.wikipedia.org/wiki/Governor_General_of_Canada)

4. (1 mark) Name at least one Canadian who has served as Governor General.

ANSWER: Adrienne Clarkson

(http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Governors_General_of_Canada)

5. (1 mark) Who is the Head of Government? Is it…

a. The leader of the party with the most support in Parliament?
b. The Premier?
c. The Prime Minister?
d. Tony Robbins?
e. Both A and C above? Or
f. None of the above?

ANSWER: e. Both A and C above.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canada#Executive_branch)

6. (2 marks) Name at least two Canadian Prime Ministers.

ANSWER: Pierre Trudeau, Lester Pearson, John A. MacDonald, Jean Chretien, Paul Martin

(http://en.wikipedia.org/wiki/Prime_Ministers_of_Canada)

7. (1 mark) True or False: Canada has a national political party devoted to breaking up the Country by having one of the provinces separate from Canada to form its own independent nation, and this political party has even served in the capacity of her Majesty’s Loyal Opposition.

ANSWER: True, The Bloc Qubcois

(http://en.wikipedia.org/wiki/Bloc_Quebecois)

8. (1 mark) True or False: Canada is so unimportant on the International stage, that it doesn’t even have its own listing on Wikipedia.

ANSWER: False

(See: http://en.wikipedia.org/wiki/Canada)

9. (1 mark) True or False: Epinions has a section for writing Epinions about Canadian post secondary institutions (such as Universities and Colleges).

ANSWER: True, which in my opinion, is very unfortunate, sad and poor. Epinions could very easily have sections devoted to Post Secondary instituitional choices in other areas of the World besides the United States of America.



Part B: Economics...

10. (2 marks) True or False: The province of Alberta is the only province or state in Canada that no longer has any accumulated debt of any kind.

ANSWER: True

(http://www.gov.ab.ca/home/index.cfm?Page=4 states:

"Alberta: the first debt-free province in Canada

Debt elimination in Alberta

- At its peak in 1994, Alberta's debt was $22.7 billion, working out to about $8,400 for every man, woman and child in Alberta.

- The government began paying down the debt in 1995.

- The net debt (the difference between the government's liabilities and its financial assets) was eliminated in 1999.

- In the spring of 1999, the Fiscal Responsibility Act legislated a plan to pay off the remaining accumulated debt.

- On July 12, 2004, the government announced the final installment on the debt. Funds in the Debt Retirement Account are to be locked in.

- Alberta has reduced the annual debt servicing costs by almost $1.4 billion from 1994 by aggressively paying down the debt. These savings have been re-invested in priority areas important to Albertans, such as health, education, infrastructure and tax cuts.
"

11. (2 marks) True or False: Canadian money is multicoloured.

ANSWER: True

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canada#Economy)

12. (2 marks) Canada has a one dollar coin which is commonly known as:

a. The silver beaver.
b. The dollar.
c. The golden smelty.
d. The Loonie. or
e. The dollar.

ANSWER: d. The Loonie

13. (2 marks) What is the approximate current exchange rate of the Canadian Dollar to the US Dollar? That is, answer this question: $1 Canadian Dollar is worth $____ US (if you absolutely have to look this one up to maintain a perfect score, then I will allow you to).

ANSWER: $0.8660 $US / $CAN Noon Rate as at February 14, 2006

(http://www.bankofcanada.ca/)

14. (1 mark) What is the name of the trade agreement linking Canada, the United States and Mexico that came into effect on January 1, 1994? Is it…

a. The Canada / US / Mexico Free Trade Agreement (CUMTA)
b. The North American Free Trade Agreement (NAFTA)
c. The Continental Free Trade Agreement (CFTA)
d. The North Atlantic Treaty Organization (NATO)

ANSWER: b. The North American Free Trade Agreement (NAFTA)

(http://en.wikipedia.org/wiki/North_American_Free_Trade_Agreement)



Part C: Geography...

15. (4 marks) Where is Canada? Is it…

a. North of the United States of America, but somewhat South of (or right next door to) Alaska and also kind of below / next to Greenland?
b. South of the United States of America, but North of South America (you know, somewhere around where Mexico is)?
c. In Europe?
d. In Africa?
e. All of the above?
f. Other? Please describe.

ANSWER: a. North of the United States of America, but somewhat South of (or right next door to) Alaska and also kind of below / next to Greenland

16. (1 mark) True or False: Canada is a barren, desolate wasteland of frozen land where it snows all the time, and it’s only light for a few hours each day, with winter lasting 8 months of the year?

ANSWER: False

(http://en.wikipedia.org/wiki/Provinces_and_territories_of_Canada)

17. (1 mark) True or False: Mount Logan, in the Yukon Territories, is the highest mountain in Canada at 5,959 m above sealevel.

ANSWER: True

(http://www40.statcan.ca/l01/cst01/phys03.htm)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Logan)

18. (1 mark) True or False: Vancouver, British Columbia, Canada is located on the East Coast of Canada, one of the last large cities before you venture across the Atlantic Ocean.

ANSWER: False. Vancouver, British Columbia is located on the West Coast of Canada, just below Alaska, on the doorstep of the Pacific Ocean.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Vancouver)

19. (1 mark) True or False: The province of Newfoundland is on the West Coast of Canada, just below Alaska, on the doorstep of the Pacific Ocean.

ANSWER: False. The province of Newfoundland is located on the East Coast of Canada, one of the last provinces before you venture across the Atlantic Ocean. Newfoundland also features the furthest point possible that you can travel to on the North American continent.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Newfoundland)

20. (39 marks) Visit this site now and tell us your score out of a maximum point level of 39:

http://www.lizardpoint.com/fun/geoquiz/canquiz.html

ANSWER: I got 35 out of 39. I screwed up on some of the eastern Atlantic provinces. Sorry.

21. (1 mark) True or False: It always rains in Vancouver, British Columbia, Canada.

ANSWER: False, although many people would suggest that it is true, Vancouver only has about 166 days of measurable rain per year. In fact, it's actually sunny out now, which sucks, because I'm stuck inside on Epinions.com. O.K. If it was just Epinions.com keeping me inside that would be REALLY sad, but I have a pile of homework that is also keeping me tied to my desk on this lovely Valentine's Day.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Vancouver#Climate)

22. (1 mark) Name at least two Canadian Provinces and / or Territories.

ANSWER: Some have been listed above already. But there are ten (10) provinces as follows:

- Ontario
- Quebec
- Nova Scotia
- New Brunswick
- Manitoba
- British Columbia
- Prince Edward Island
- Saskatchewan
- Alberta
- Newfoundland and Labrador

And three (3) territories as follows:

- Northwest Territories
- Yukon
- Nunavut

(http://en.wikipedia.org/wiki/Provinces_and_territories_of_Canada)

23. (1 mark) One of our provinces has large oil reserves. Do you know which one? Name it now.

ANSWER: Alberta.

Alberta actually contains some of the largest oil reserves in the world, estimated to be about 1.6 trillion barrels.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Alberta#Industry)

24. (10 marks) Have you ever visited Canada? If yes, where? If no, why not? Describe the geography of your favourite Canadian location.

ANSWER: I live in Canada.

I was born in Williams Lake, British Columbia, a small town in the heart of the Cariboo region of Central British Columbia.

At 13, my family and I moved to the Lower Mainland Region of British Columbia. We first lived in the South Surrey-White Rock area, and then spent a year in Richmond before moving to downtown Vancouver.

I've also visited many other parts of British Columbia and I'm very familiar with most of the suburban cities and municipalities of the Lower Mainland.

My work as an elected student representative has allowed me to travel to other parts of Canada on conference, including: St. John's, Newfoundland; Hull, Quebec; Montreal, Quebec; Ottawa, Ontario; Toronto, Ontario and Saskatoon, Saskatchewan.

I love Canada for its natural beauty. British Columbia has to be one of the most beautiful provinces and land areas in the world, with its vast mountains, amazing shorelines and forests, lakes and rivers.



Part D: Entertainment, Sports & Culture...

25. (5 marks) Can you name any comedians from Canada? If so, who are they? Please list any that come to mind right now and describe what influence they have had on your life.

ANSWER: John Candy, Martin Short, Norm MacDonald, Harold Ramis, Rick Moranis, Dave Thomas, Jim Carrey, Mike Myers, Colin Mochrie, Rick Mercer, Phil Hartman, Steve Smith, Tom Green, Dan Ackroyd, Howie Mandel and Leslie Neilson among many others.

I've always loved SCTV: Second City Television. An amazing show.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Canada#Comedy)

26. (5 marks) Can you name any Canadian actors? If so, who are they? Please list any that come to mind right now and list any of their works that you really, really like and hold dear to your heart.

ANSWER: Jim Carrey, Leslie Neilson, all the people I listed in my answer to question number 26 as well as William Shatner, Bruce Greenwood, Sarah Polley (so hot and amazingly brilliant), Christopher Plummer, Colleen Dewhurst, Carrie-Anne-Moss, Donald Sutherland, Genevieve Bujold, Jennifer Tilly, Michael J. Fox, Alan Thicke, Max Headroom (Matt Frewer), Raymond Burr, Graham Greene, Kiefer Sutherland, Neve Campbell, Scott Speedman, Dave Foley, Hayden Christensen, James Doohan, Tommy Chong.

We've exported some great actors. Probably my favorites are Bruce Greenwood and his work on Nowhere Man and Sarah Polley in anything she has ever done.

(http://canadianactors.info/)
(http://www.canadiancelebs.com/act.html)

27. (5 marks) Can you name any Canadian musicians? If so, who are they? Please list any that come to mind right now and list any of their works that you really, really like and hold dear to your heart.

ANSWER: So many... Bryan Adams, Barenaked Ladies, Nelly Furtado, k-os, Diana Krall, Avril Lavigne, Holly McNarland, Sarah McLachlan, Matthew Good, Alanis Morissette, Celine Dion, Simple Plan, Tragically Hip, Shania Twain.

I've always loved Alanis, I've had a crush on her since she did a little known show called You Can't Do that on Television when she was 13.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Canada#Music)

28. (5 marks) Finally, can you name any Canadian movie directors? If so, who? Please list any that come to mind right now and list any of their works that you really, really like and hold dear to your heart.

ANSWER: Norman Jewison (In the Heat of the Night), Atom Egoyan (The Sweet Hereafter), David Cronenberg (A History of Violence).

Lion's Gate Films and Alliance Atlantis are two production companies that are headquartered in Canada who have grown large enough to compete with larger American production companies.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Canada#Film_and_television)

29. (3 marks) Which set of the following tv-shows have been filmed in Vancouver, British Columbia, Canada?

a. The 4400, Airwolf, Andromeda, Battlestar Gallactica (the new, re-imagined series), Dead Like Me, The Dead Zone, Sliders, Smallville, Stargate SG-1, Stargate: Atlantis, Steven Spielberg Presents: Taken

b. The X-Files, Millennium, Harsh Realm & The Lone Gunman, The Beachcombers, Danger Bay

c. 21 Jump Street, The L-Word, MacGyver, Monk, Neon Rider

d. All of the above.

ANSWER: d. All of the above have been filmed in Vancouver, British Columbia, Canada.

When I originally drafted this question, I was going to make it a little harder, having only one group actually be from Canada. Then I thought about having one group be Vancouver, and another be say Toronto and another say Montreal. Then i decided to just keep it local, focussing on the shows that have filmed in my backyard.

(http://www.imdb.com/List?endings=on&&locations=Vancouver,%20British%20Columbia,%20Canada&&heading=18;with+locations+including;Vancouver,%20British%20Columbia,%20Canada)

30. (1 mark) True or False: The Vancouver, British Columbia region has the third highest levels of film and television productions in North America, outside New York City which is number two, which is behind Southern California which has the highest level of film and television production in North America.

ANSWER: True.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood_North)

31. (4 marks) Can you name any Canadian Hockey teams that are members of the NHL? Can you name any Basketball teams that are members of the NBA? Please list any that come to mind right now.

ANSWER: Canadian NHL hockey teams include the Vancouver Canucks, Calgary Flames, Edmonton Oilers, Ottawa Senators, Toronto Mapleleafs, Montreal Canadians. Canada used to also have the Winnipeg Jets (became the Pheonix Coyotes in 1996, but recently there have been team owners considering bringing the NHL back to Winnipeg, including Tampa Bay Lightening and the Pitsburg Penguins) and the Qubec Nordiques (became the Colorado Avalanche).

There is one NBA team in Canada, the Toronto Raptors. Canada originally had two teams, in addition to Toronto, Vancouver was home to the Grizzlies (unfairly moved to Memphis in 2001).

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canada#Sports)

32. (1 mark) True or false: Wayne Gretzky is Canadian.

ANSWER: True.

33. (1 mark) Name at least one Canadian beer or beer producer.

ANSWER: Molson, Labatt, Alexander Keith, Sleeman

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_beer)



Part E: General Knowledge...

34. (10 marks) Do you remember when you first heard or learned about Canada? Can you describe this time? Can you describe what you first learned about Canada? Please discuss your thoughts and feelings about your first recollections of Canada now.

ANSWER: I don't remember when I first heard about Canada. Since I was born Canadian, it's always been a part of my heritage. I feel lucky to have been raised in British Columbia, it's a very beautiful province.

35. (3 marks) What colors are on the Canadian flag? What image or symbol is also pictured on the flag? Please describe the flag now.

ANSWER: Red and White, featuring two red stripes on the sides, with a red maple leaf in the middle on a white background.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_flag)

36. (2 marks) True or False: The United States is Canada’s largest trading partner.

ANSWER: True.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canada#Economy)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Canada#Relations_with_the_U.S.)
(http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_history_of_Canada)

37. (1 mark) True or False: Canada has two official languages: English and French.

ANSWER: True.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canada)

38. (1 mark) Which animal is an official emblem of Canada? Is it…

a. The beaver?
b. The moose?
c. The Polar Bear? or
d. William Shatner?

ANSWER: a. The beaver.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Canada#National_symbols)
(http://www.pch.gc.ca/progs/cpsc-ccsp/sc-cs/o1_e.cfm)

39. (8 marks) Do you know any Canadians? What are they like? How long have you known them? Why do you know them? Please describe your relationship to them now.

ANSWER: Being Canadian, I know lots of Canadians. Some are great people, some are real assholes.

40. (9 marks) Describe your feelings toward Canada. What do you think of Canada as a nation? How do you feel you did on this quiz? Do quizzes like this really matter when it comes to rating how Americans feel about their neighbours?

ANSWER: I'm really lucky to live in a free country such as Canada, one that affords many rights upon its citizens, one that has many very good, well run social programs such as a National Health Care program and an accessible post secondary education system. I'm also glad to have the United States as our neighbour, and I love the fact that we are fairly centrally located - being a gateway to the Pacific Rim countries including the many growing Asian economies; as well as Europe with its robust and strong economy under the European Union.

41. (1 mark) Finally, the very last question... Where are you from (City/Town, State/Province, Country)?

ANSWER: I currently live in Vancouver, BC, Canada and have lived in the downtown core since 1998.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Vancouver)

In 1997, we rented for a year in the city of Richmond, BC (a suburb city-location of Vancouver), while our apartment downtown was being built.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Richmond_bc)

From 1989 to early 1997, I spent my high school years living in the South Surrey / White Rock region of BC (another suburb city-location of Vancouver. Surrey is actually BC's second largest city in Canada).

(http://en.wikipedia.org/wiki/Surrey%2C_British_Columbia)

Before that, from 1977 to 1989, I spent my early years being born and raised in Williams Lake, BC which lies in the heart of the province.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Williams_Lake%2C_British_Columbia)



And those are my answers to my write-off! So don't be shy, take the DO YOU KNOW CANADA QUIZ Write Off today!


Read More About Me...

Bon-Appetite: My Entry in the Food-Lover's Write Off (New!)

What Lies Within: A Memoir (New!)

The Weight is Over: I'm going to look and feel great this year!

On my involvement in 2 Non-Profit Organizations

The Knowing Me, Knowing You Write-Off Survey

My thoughts on writing utensils...

WHICH WEATHER CAN YOU WEATHER?

1994: When I was 17...

All About Me...

And, if you haven't already done so, please participate in my DO YOU KNOW CANADA QUIZ write off...



Read all comments (1)

About the Author

Epinions.com ID:
Member: Steven Lee
Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Reviews written: 173
Trusted by: 122 members
About Me: Participate in my DO YOU KNOW CANADA QUIZ Write-Off!!!!